Jaume Collboni anuncia un pla per rebaixar el lloguer dels joves fins a 500€

març 25, 2023 / Notícies, Propostes
  • L’alcaldable socialista ha presentat el ‘Pla 500’ per ampliar el parc d’habitatges de lloguer accessible a la ciutat i facilitar l’accés dels joves a la vivenda
  • Els petits propietaris que cedeixin els seus pisos a l’Ajuntament tindran garantit el cobrament de la renda d’acord a l’índex de preus de lloguer
  • Collboni ha fet l’anunci en la clausura de la Convenció Municipal del PSC Barcelona, que també ha comptat amb la presència del primer secretari del PSC, Salvador Illa

Solucionar el problema de l’accés a l’habitatge és una de les principals prioritats del candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni. Per això, avui ha presentat el ‘Pla 500’ perquè els joves de la ciutat que tenen dificultats per accedir a una vivenda puguin fer-ho amb un lloguer assequible. Collboni ha fet l’anunci en la clausura de la Convenció municipal de programa que el PSC Barcelona ha celebrat aquest divendres i dissabte sota el lema “El futur de Barcelona” i que ha comptat també amb la participació del primer secretari del PSC, Salvador Illa.

L’objectiu és paliar la manca de pisos assequibles amb una mesura que n’ampliaria el parc actual a un ritme superior al de la construcció, proporcionant una solució a les persones menors de 35 anys que estan a laBorsa de lloguer d’habitatge de Barcelona alhora que es redueix el número de pisos buits a la ciutat. Per aconseguir-ho, es contemplen un seguit d’incentius tant per a propietaris com per als llogaters.

En la seva intervenció, Collboni ha recordat que aquest mateix dissabte “la Sra. Colau celebra una festa enmig de les obres de les Superilles pagada amb els diners de tots i totes, però ni els joves que no poden pagar un preu raonable de lloguer, ni les persones autònomes que pateixen pel seu negoci, ni els comerciants afectats per aquestes obres, ni els veïns i veïnes dels barris que no han rebut inversions estan per festes. I els socialistes tampoc ho estarem fins que no donem una perspectiva de futur i prosperitat a tots els barcelonins i barcelonines”.

Davant aquesta constatació, l’alcaldable ha celebrat que en la Convenció Municipal del PSC Barcelona l’accés a l’habitatge hagi estat destacat com el principal problema; “un problema – ha dit- per al qual no existeixen receptes màgiques però sí solucions per començar a revertir-lo”

És en aquest marc que s’inscriu el ‘Pla 500’. El programa contempla que les persones que tinguin un pis en propietat que vulguin posar en lloguer podran cedir-los a l’Ajuntamentper un període mínim de sis anys, a canvi del cobrament garantit de la renda i conforme a l’índex de preus de lloguer de la zona, més un seguit d’avantatges fiscals i econòmics.

Posteriorment, el consistori llogarà l’habitatge als joves sol·licitants, que pagaran un preu adaptat a la seva capacitat econòmica. L’Ajuntament assumiria la diferència entre aquest preu i l’import que es paga al propietari, fins a un màxim de 500€ en funció de la renda del llogater. En aquests moments, el preu mitjà d’un habitatge de lloguer a la ciutat de Barcelona és de 1.084€.

De la seva banda, el propietari del pis rebrà un ajut de fins a 20.000€ per compensar millores de manteniment i de qualificació energètica (D o superior), més una bonificació d’un màxim del 95% de l’IBI els anys que duri la cessió, segons l’estat inicial de l’habitatge. La proposta s’adreça als petits propietaris, que a Barcelona s’estima són el 80%.

La cessió del pis la podrà fer el propietari de manera directa, a través de les Oficines d’habitatge dels districtes, o els administradors o APIS que identifiquin habitatges de la seva cartera i tinguin el consentiment del propietari de la vivenda.

A Barcelona, els diferents programes de captació d’habitatge privat amb permès mobilitzar 1.567 pisos entre 2012 i 2021. Amb aquesta mesura, s’ampliaria de manera ràpida l’oferta de vivenda assequible a la ciutat alhora que es podria donar una resposta més àgil a la llista d’espera de sol·licitants i una solució al problema d’accés a l’habitatge dels joves. A més, s’incrementaria el parc de vivenda rehabilitada i amb bona qualificació energètica.

El pressupost estimat per al programa és d’uns 44M€ per a 4.000 habitatges mobilitzats amb l’objectiu d’incorporar fins a 1.000 pisos l’any.

L’accés a l’habitatge, prioritari

Aquest pla no és l’única proposta per solucionar el problema d’accés a l’habitatge amb què Jaume Collboni concorre a les properes eleccions municipals. El programa que aquest cap de setmana ha estat aprovat a la Convenció Municipal del partit a Barcelona contempla també la revisió de la cessió obligatòria del 30% dels pisos de promotors privats al parc públic, vigent actualment, atès l’escàs impacte de la mesura.

A canvi, proposa monetitzar aquesta obligació de manera que aquest percentatge es tradueixi en recursos perquè l’Ajuntament pugui crear oferta. La previsió és que, d’aquesta manera, el parc públic sumaria 300 vivendes disponibles l’any, molt lluny de les 10 anuals que s’hi han pogut incorporar ara.

En la trobada d’aquest divendres i dissabte, els i les socialistes barcelonins han validat les propostes electorals per transformar la ciutat els propers quatre anys i amb la vista posada en el 2050. El programa, que s’ha traduït en els ‘25 compromisos de Jaume Collboni per Barcelona’, contempla en essència “una Barcelona per viure-hi, d’oportunitats per a tothom, amb salaris dignes i habitatge, ordenada, amb seguretat a tots els barris, una ciutat neta i cuidada i orgullosa de cuidar a la seva gent i projectar-se al món”.

Més notícies