Collboni dona veu a arquitectes i urbanistes per construir plegats la Barcelona del futur
- El candidat a l’alcaldia de Barcelona ha mantingut aquesta tarda un diàleg amb el sector a la trobada ‘Barcelona, capital de l’arquitectura’, celebrada al Pavelló Mies van der Rohe i Lilly Reich
El candidat a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, aposta per un urbanisme transformador, intel·ligent i amb visió de ciutat que posi les persones al centre com a eix central de les seves polítiques en aquesta matèria. Un urbanisme entès com a eina per millorar la qualitat de vida dels barcelonins i barcelonines i que alhora faci de nou de la ciutat un referent mundial en urbanisme i arquitectura.
Amb aquest objectiu, i per agafar el pols del sector en relació a l’estat actual de la ciutat, aquesta tarda s’ha reunit amb un centenar de persones en la trobada ‘Barcelona, capital de l’arquitectura’, que ha comptat amb la participació dels arquitectes Patxi Mangado, Ana Bassat i Dani Mòdol com a protagonistes d’un diàleg amb el candidat. També han assistit noms com Vicente Guallart, Estanislau Roca, Ramon Torra, Albert Blanch o Ramon Sanàbria, entre d’altres.
Durant l’acte, Collboni ha traslladat als assistents la seva voluntat “d’obrir una nova etapa i de recuperar el millor talent per pensar la ciutat amb una arquitectura de prestigi i un urbanisme estratègic i metropolità. Un model transformador, amb la participació activa de l’Ajuntament, el sector privat i els professionals”.
Ha afegit que “Barcelona necessita transformacions urbanístiques que generin impacte social i econòmic, que generin nous espais públics però també activitat econòmica en sectors emergents i amb ocupació de qualitat”.
Finalment, ha destacat la Capitalitat Mundial de l’Arquitectura que Barcelona ostentarà l’any2026 com un gran esdeveniment i una oportunitat per “impulsar l’Urbanisme del Sí amb projectes il·lusionants i transformacions pactades, per construir una Barcelona verda, inclusiva i dinàmica que pensi de nou en gran deixant enrera l’urbanisme ideològic i de petita escala”.
Informació complementària sobre els participants:
Patxi Mangado dirigeix el seu propi estudi d’arquitectura i l’any 2008 va crear la Fundación Arquitectura y Sociedad. L’any passat va ser condecorat amb la Medalla d’Or al Mèrit en Belles Arts i el 2017 va rebre el Premi Nacional d’Arquitectura. Algunes de les seves obres més destacades són el Palau de Congressos i Auditori de Pamplona o el Centre Municipal d’Exposicions i Congressos d’Àvila, que van ser incloses en la mostra que el MOMA (Museum of Modern Art) va organitzar sobre arquitectura espanyola l’any 2006.
Ana Bassat és sòcia de l’ARQUIN-FAD i fundadora, amb Fermín Vázquez, de l’estudi b720. Entre les seves obres més destacades figuren el Mercat dels Encants, l’Aeroport Lleida-Alguaire, projectes reconeguts amb l’AIT Award i el Premi d’Arquitectura NAN, respectivament. En col·laboració amb altres estudis internacionals també ha participat en projectes com la Ciutat de la Justícia de Barcelona i L’Hospitalet o l’ampliació del Museu Nacional Centre D’Art Reina Sofía a Madrid.
Dani Mòdol és soci fundador de Daniel Mòdol urbanism + arquitecture i responsable del procés de transformació de la Plaça de les Glòries o de la ordenació urbanística de la Meridiana Sud, entre d’altres projectes. L’any 2017 va rebre el premi de la Biennal d’Arquitectura de Buenos Aires a Barcelona pel seu model d’arquitectura. Entre 2015 i 2019 també va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona, on va encapçalar l’àrea d’Arquitectura, Paisatge Urbà i Patrimoni.