Collboni ampliarà les beques esportives extraescolars fins als 25 anys amb el Fons de Retorn Ciutadà del Turisme
- L’alcaldable socialista es compromet a ampliar en 10M€ la partida destinada a beques perquè 40.000 joves puguin mantenir la pràctica d’activitat física amb independència de la seva condició econòmica
- L’objectiu és finançar tant aquesta mesura com la climatització de les escoles amb recursos provinents de recàrrec municipal de l’IEET, com a part del projecte de retorn social dels ingressos derivats del turisme
- Collboni ha fet una crida a la mobilització perquè el PSC Barcelona guanyi les eleccions amb una majoria àmplia, que permeti obrir una nova etapa a la ciutat i tenir un nou alcalde que integri i sumi
Barcelona, 15/05/23
En el proper mandat Barcelona recuperarà el protagonisme esportiu amb una nova eclosió de grans esdeveniments com ara la sortida de La Vuelta o la celebració de la Copa Amèrica, projectes que ha liderat el PSC i que han estat finançats gràcies al recàrrec municipal a l’Impost Estades en Establiments Turístics (IEET). Uns recursos que han permès impulsar un ambiciós programa de capitalitat esportiva per rellançar la projecció internacional de la ciutat, vinculada als esports, la tecnologia i al foment d’un turisme de qualitat. La Barcelona esportiva, tanmateix, no es construeix només a partir de grans competicions; es construeix també amb la pràctica ciutadana. Per això, i amb l’objectiu de potenciar l’esport com actiu de salut pública, el candidat socialista a la alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha anunciat l’ampliació de l’actual sistema de beques esportives extraescolars dels cinc als 25 anys, per garantir que els joves de la ciutat puguin mantenir la pràctica d’activitat física amb independència de la seva condició social.
En aquest sentit, Collboni ha dit que “per tenir justícia social, cal tenir igualtat d’oportunitats i d’accés, també en la pràctica esportiva. El PSC és el partit de l’esport. Hem defensat i invertit en equipaments esportius a tota la ciutat, perquè la pràctica és un factor de salut i de cohesió social. I també som capaços d’aconseguir grans esdeveniments, com la Copa Amèrica 2024. Són les dues cares de la mateixa moneda de l’esport que ens ajudaran a tenir una Barcelona d’oportunitats i que ens faci sentir orgullosos: la cohesió social i la projecció de la ciutat”.
Collboni ha presentat aquesta nova mesura adreçada a la població infantil i jove i pensada per fer de Barcelona una ciutat d’oportunitats per a tothom amb el regidor d’Esports i número 5 de la seva candidatura, David Escudé, i ha explicat els detalls d’una proposta que suposarà un increment de 10 milions d’euros respecte al pressupost actual destinat a beques.
L’alcaldable socialista ha recordat que la finalitat és que una part del recàrrec municipal de la taxa turística se segueixi destinant a la promoció d’un turisme de qualitat, sostenible i vinculat a la cultura. Però a la vegada, ha destacat la creació d’un Fons de Retorn Ciutadà del Turisme que serveixi per a finançar noves polítiques socials, dirigides a millorar la vida dels ciutadans de Barcelona amb els ingressos de la contribució dels visitants. Així doncs, a la proposta ja presentada de finançament amb aquest mateix fons del projecte de climatització de les escoles de Barcelona per afrontar el canvi climàtic, se suma ara aquesta nova iniciativa de beques esportives extraescolars.
Més esport per als joves
Amb el nou programa de beques es garantirà que un total de 40.000 barcelonins i barcelonines de 5 a 25 anys de tota la ciutat puguin practicar esport regularment. D’aquesta manera Collboni vol impulsar la capitalitat esportiva de Barcelona ampliant la pràctica escolar i popular de l’esport per a tots els nens i nenes de la ciutat i la gent jove.
Així, la iniciació esportiva s’avançarà als 5 anys (actualment l’edat mínima per accedir a una beca és de 6 anys) i es facilitarà la seva continuïtat fins als 25 (ara als 17) evitant-ne l’abandonament. Amb el sistema d’ajuts, a més, es garanteix que la despesa econòmica no esdevé una barrera per mantenir-se actiu i en forma a la ciutat i es dona suport a la xarxa d’entitats i clubs homologats de Barcelona en la seva tasca de promoció de l’esport, juntament amb els equipaments municipals. Tot, emmarcat en una política d’impuls d’hàbits saludables en la població.
Les actuals beques a infants i adolescents per fer esport fora d’horari escolar són una important ajuda a les famílies per eliminar les barreres d’accés per raons econòmiques. Durant aquest mandat, des de la regidoria socialista d’Esports la partida destinada aquests ajuts no només s’ha mantingut durant els moments més durs de la pandèmia, sinó que s’ha incrementat progressivament fins arribar als 4 milions d’euros actuals, amb una mitjana de 259,58€ per persona.
El darrer estudi de pràctiques esportives en infants i adolescents de Barcelona, indica un índex de 77,4% d’activitat general i per sexes en la població escolar de 6 a 16 anys. Tot i això, també s’ha detectat que l’evolució de la pràctica és redueix a mesura que els infants creixen. I l’índex de distanciament més elevat es dona entre els joves d’ensenyament secundari.
Ampliant l’horitzó esportiu de la ciutat
En els propers quatre anys, Barcelona incrementarà les oportunitats en l’àmbit esportiu i experimentarà una important transformació gràcies a les iniciatives impulsades en aquest mandat pel PSC com ara la recuperació del Palau Municipal d’Esports com a espai de referència de la tecnologia aplicada a l’esport, l’impuls del Parc de Montjuïc perquè esdevingui una àrea de referència esportiva a la ciutat o la transformació del front litoral en el denominat Pavelló Blau, escenari ideal perquè la ciutadania s’acosti als esports marítims i a la pràctica en general d’activitat a l’aire lliure.
A més, es treballarà per garantir el “Model Barcelona” d’instal·lacions esportives, incorporant ajudes a la sostenibilitat dels equipaments, digitalització, augmentar la inversió en la millora dels equipaments i avançant en el model de concessió amb criteris socials i esportius.
En definitiva, es vol potenciar l’ecosistema esportiu, també com a motor econòmic de la ciutat i palanca per a l’assoliment dels objectius de desenvolupament sostenible.
Reclama una àmplia majoria
Preguntat pels resultats de les darreres enquestes, el candidat socialista també s’ha referit als resultats de les recents enquestes i el “nerviosisme” de la resta de candidats. “Ara la campanya s’ha convertit en un Tots contra Collboni. Davant d’això, la meva candidatura serà de propostes i en positiu. Però cal que els socialistes guanyem amb una àmplia majoria. Si volem una nova etapa, necessitem un nou alcalde que integri i que sumi. Per això demano una gran mobilització, perquè pugui ser el nou alcalde de la ciutat amb la màxima fermesa”, ha reblat.