Collboni impulsarà la contractació de 100 investigadors l’any per fomentar la recerca i la innovació

març 12, 2023 / Notícies, Propostes
  • El candidat a l’alcaldia de Barcelona ha concretat aquesta tarda algunes de les seves propostes per a l’àmbit científic en una trobada amb la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant

Durant els darrers anys, Barcelona ha enfortit els àmbits del coneixement, la recerca i l’emprenedoria a través de l’impuls de hubs o centres neuràlgics com a part de l’estratègia per diversificar l’economia i crear nous llocs de treball. Per això, en la línia de continuar situant-la com a ciutat de ciència, tecnologia i innovació, el primer tinent d’Alcalde i candidat a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha proposat avui la implementació del programa CreaFeina Investigadors, una eina per facilitar la contractació de 100 investigadors l’any. L’anunci l’ha fet en el marc de ‘Barcelona, ciutat de Coneixement’, una trobada que ha mantingut amb la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, i a la qual han assistit representants del món científic.

Collboni ha concretat que per facilitar la contractació, es finançarà el 45% del cost amb fons municipals, com s’ha fet amb altres col·lectius i a través de programes similars.

El mateix dia que s’ha presentat l’estratègia de la Ciutadella del Coneixement i s’ha col·locat i la primera pedra del nou complex de recerca del Mercat del Peix, el candidat a l’alcaldia ha ressaltat la voluntat de continuar treballant per posicionar Barcelona com a referent internacional en recerca i innovació, gràcies actualment a equipaments com el Barcelona Supercomputing Center i els recursos derivats de la co-capitalitat cultural i científica. També ha posat en valor el pes de les startups que ofereixen serveis o productes procedents d’innovacions científiques, actualment més  gran a la nostra ciutat (13,2%) que a Londres (7,5%), París (9,3%) o Berlín (9%), segons l’informe Startup Heatmap 2021.

El talent, al centre del nou model de ciutat

La contractació d’investigadors és només una pota del pla de creació i atracció de talent en què ja s’està treballant i pel qual aposta Collboni. Un model que abarca des de la formació a l’ecosistema empresarial o les infraestructures que connectin Barcelona amb el món.

Així, al CreaFeina Investigadors se sumen altres iniciatives com la desgravació del 95% de l’IBI i del 50% de l’IAE a les empreses que apostin per l’R+D+i, en la línea dels ajuts amb què ja compten els centres de recerca i les universitats.

Collboni també ha recordat la necessitat d’afavorir la mobilitat per atreure talent i inversions. Per això, ha reiterat la seva aposta per l’ampliació de l’aeroport amb noves connexions intercontinentals amb les àrees on estan ubicats els principals centres d’R+D+i del món com ara Amèrica o Àsia.

Consolidació de hubs i més fons per al sector deep tech

Amb l’objectiu de fer de Barcelona una ciutat pròspera, sostenible i inclusiva, els últims anys s’han desenvolupat diversos hubs econòmics com ara el nou Port Olímpic, el laboratori audiovisual de Palo Alto o l’Sport Tech Hub a l’Anella Olímpica. Aquesta acceleració en sectors on la innovació és clau, com l’economia blava, el digital, les industries creatives o l’alimentació s’ha de continuar impulsant com a via per aconseguir una economia més diversificada.

Igualment, per accelerar l’accés al mercat de les denominades start-ups deep tech, aquelles sorgides d’un descobriment científic o d’una innovació tecnològica disruptiva i que requereixen de més temps i inversions per poder comercialitzar els seus productes, Collboni proposa enfortir l’aposta per la Barcelona Deep Tech Node, amb una aportació, per part de l’Ajuntament de fins a 8M€, l’equivalent a 2M€ anuals.

Més notícies