Jaume Collboni es compromet a garantir l’accés universal a internet

març 30, 2023 / Notícies, Propostes
  • L’objectiu de la mesura, inclosa al Compromís pel Futur Digital de Barcelona, és que les famílies en risc d’exclusió puguin accedir a formació, serveis de salut o bancaris, cada vegada més digitalitzats, en igualtat de condicions amb la resta de la població
  • També ha proposat estendre les extraescolars tecnològiques a tota la ciutat perquè els nens i nenes aprenguin codi de programació, i la creació d’una agència de digitalització municipal

Barcelona és reconeguda com a pol tecnològic i digital de primer nivell a Europa; una ciutat amb talent, mercat i una ubicació que han esdevingut un fet diferencial per a l’atracció d’inversions i l’arribada dels millors professionals en un àmbit que és motor d’innovació i de progrés econòmic.

Però encara queda molt camí per recórrer per tal que els beneficis de la digitalització arribin a tothom i perquè aquesta ciutat oberta, dinàmica, innovadora i inclusiva que és Barcelona sigui un exemple d’ús de la tecnologia al servei de les persones. És en aquest context que avui el candidat socialista a l’alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, ha presentat el Compromís pel Futur Digital de Barcelona amb el compromís de garantir el dret a l’accés universal a internet per tal que cap família hagi de patir les conseqüències de l’exclusió digital. Collboni ha plantejat aquesta i altres mesures en matèria de drets digitals en un acte celebrat a l’edifici MediaTIC que ha comptat amb la participació del CEO de GSMA, responsable del Mobile World Congress, John Hoffman.

Un dret bàsic

L’ús d’internet ha esdevingut un dret bàsic de la ciutadania en tant que porta d’accés a altres drets fonamentals com l’educació, la salut o el treball. Actualment, sobretot arran de la pandèmia del COVID, són molts els tràmits i processos que es realitzen en part o totalment a través d’eines digitals, des de la formació reglada als cursos de reskilling o capacitació professional, passant per la gestió de cites mèdiques o l’accés a serveis bancaris, entre d’altres. D’aquí la impòrtancia de garantir la capacitació digital de la ciutadania, d’una banda, i la igualtat en l’accés a internet, de l’altra.

Per això, i amb l’objectiu de no deixar ningú enrera, l’alcaldable socialista s’ha compromès a fer de l’accés a internet un dret universal a Barcelona, on es calcula que unes 8.000 famílies no poden accedir a la xarxa per raons econòmiques. Per aconseguir-ho, assegurant la igualtat d’oportunitats, Collboni ha proposat que internet sigui considerat un servei bàsic com la resta de subministraments essencials, amb bonificacions negociades amb les diferents operadores per a les persones en risc d’exclusió. A aquesta proposta s’hi destinarien un màxim de 2M€ anuals del pressupost municipal.

Per a Collboni, “no hi haurà transformació digital sense progrés social, i a Barcelona ho tenim tot per fer-ho possible i per esdevenir la capital mundial de l’humanisme tecnològic, posant la tecnologia al servei de les persones i no només al servei del mercat, perquè la tecnologia sigui una veritable generadora d’oportunitats per a tothom”.

De la seva banda, el CEO de GSMA, John Hoffman ha celebrat la proposta del Compromís per al Futur Digital de Barcelona, un projecte amb el qual ha anunciat que col·laboraran. “El món està en un punt d’inflexió. La transformació digital és real i s’està produint de manera molt ràpida. Impacta en tothom a tot arreu. És la clau per a l’èxit empresarial, per ser competitius, innovadors i inclusius. Hem de treballar perquè tothom tingui accés a la transformació digital, i no hi ha millor lloc al món per fer-ho que a Barcelona”, ha dit.

Jaume Collboni amb John Hoffman
Jaume Collboni amb John Hoffman

La millor formació

Però aquesta no ha estat l’única mesura anunciada en el marc del Compromís pel Futur Digital de Barcelona que ha desgranat Jaume Collboni. Un altre dels eixos destacats en el qual ha incidit ha estat el de la millora competencial en matèria digital de la ciutadania en general i dels estudiants i els professionals de qualsevol àmbit productiu. Per aconseguir-ho, i per potenciar alhora un sector de futur que genera llocs de treball de qualitat, ha anunciat que estendrà les extraescolars tecnològiques a tota ciutatperquè tots els nens i nenes de  Barcelona puguin participar en alguna activitat d’aprenentatge de codi de programació i coneguin així el llenguatge de la tecnologia  com una competència bàsica en la nostra societat.

Finalment, el candidat socialista ha apostat per fer que l’Ajuntament de Barcelona sigui agent motor de la transformació digital de la ciutat amb la creació d’una Agència de Digitalització que davant les necessitats i desafiaments actuals permeti definir les polítiques i desenvolupar l’estratègia de digitalització intel·ligent de l’administració municipal millorant la prestació de serveis a la ciutadania.

A banda de les intervencions de Jaume Collboni i John Hoffman, la presentació del Pacte pel Futur Digital de Barcelona ha comptat també amb una taula rodona en què han participat el delegat del rector de Transferència, Innovació i Emprenedoria de l’UPF, Josep Lluís Darriba; la CEO d’ITimes Advisers i Presidenta de la Comissió de Societat Digital de Foment del Treball, Anna Sánchez Granados; la directora de l’Associació Factoria F5, Noelia Torres; i el responsable d’Anàlisi i Transformació Digital de CCOO, Dani Cruz. La taula l’ha moderada la periodista Patricia Coll.

Durant l'acte a l'Edifici Media Tic
Jaume Collboni, John Hoffman i Maria Eugenia Gay, entre d’altres, avui durant l’acte a l’Edifici Media Tic

Més notícies